Родена в Добруджа

Мисия Добрич

24-08-2018, 08:39

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязват 130 години от рождението на Дора Габе

Библиотеката е в процес на дигитализация на библиотечна колекция „В света на Дора Габе”

На 24 август 2018 г. се навършват 130 години от рождението на Дора Габе. Сред приоритетите на Регионална библиотека „Дора Габе” е проучване и популяризиране живота и творчеството на голямата българска поетеса и добруджанка. В резултат на дългогодишната събирателска дейност в библиотеката са набавени значителен брой библиотечни документи и вещи от областта на архивното и музейното дело. По повод 110-годишнината от рождението на поетесата библиотеката е преименувана на името на Дора Габе. Две години по-късно е обособена уникална библиотечна колекция „Дора Габе”, която съдържа книги, фотографии, ксерокопия на архивни документи, репродукции, вещи на Дора Габе, видеофилми, аудиокасети, грамофонни плочи, графики и фотографски негативи и позитиви. Съдържанието непрекъснато се обогатява. През 2018 г., по повод 130-та годишнина от рождението на Дора Габе, библиотеката обяви поредна дарителска кампания за набиране на документи, спомени, архиви и фотографии, свързани с живота и творчеството на поетесата, както и Национален конкурс за рисунка „В света на Дора Габе” по произведения на Дора Габе с краен срок 15-ти октомври 2108 г.

С цел съхраняване и популяризиране на книжовното богатство на Добруджа, библиотеката е в процес на дигитализация на библиотечна колекция „В света на Дора Габе”. От 2012 г. фотографии от колекцията са включени в Европейската дигитална библиотека Europeana.

По повод 130-годишнината от рождението на поетесата, от 3 септември 2018 г. посетителите на  сайта на библиотеката http://www.libdobrich.bg/  ще имат неограничен достъп до дигитална колекция „В света на Дора Габе”. В нея са включени пълнотекстово 16 книги – от поетесата, както и нейни преводи на произведения на други автори. Всички те са издадени между 1908 и 1947 година.

От 10 до 28 септември 2018 г. библиотеката организира  изложбата „Родена в Добруджа”, с която отбелязва годишнината от рождението на Дора Габе и 78 години от Възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България. Посетителите ще могат да разгледат и фотодокументалната изложба, разкриваща житейския и творчески път на видната добруджанка.

На 5 октомври 2018 г. от 17.00 ч. в библиотеката, Катя Зографова представя „Многоликата Дора Габе. Верската, етническата и националната идентичност на поетесата”.