Стотици свободни места в университетите все още

Животът

24-08-2018, 12:09

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Най-празни са катедрите по природни науки и филологиите

Стотици свободни места в университетите малко преди началото на новата учебна година. Най-празни са катедрите по природни науки и филологиите. В много висши училища обявиха нови изпитни дати и още едно класиране за първокурсници, предава Нова Телевизия.

В Софийския университет незаетите места след последното трето класиране са цели 850. Дори в правото, което през последните години е сред най-предпочитаните специалности от кандидат-студентите, има останали девет свободни места. Само три факултета са успели изцяло да запълнят бройките си. Във всички останали ще може да се кандидатства и наесен, когато от Алма Матер са обявили допълнителен прием.

„Вече се влиза и само с матури, така че на практика е достатъчно човек да си вземе матурата, за да стане студент”, каза Ангел Златков, докторант по история.

Въпреки това студенти няма. Той допълни, че все повече хора отиват да учат на Запад, защото е достъпно, лесно и образованието е добро.

Най-малко желаещи тази година има за специалността "Религия в Европа" - цели 44 останали незаети места. 43 са свободните места в специалността "История", а 27 - в "Славянска фиология".

В Техническия университет бройката е същата, но за направленията "Електротехника" и "Машиностроене". Близо 200 нови студенти си търси и Пловдивският университет. Традиционно "Историята" отново остава назад в приоритетите на повечето абитуриенти.

За да ухажват кандидатите, в някои висши училища са обявили допълнителни септемврийски тестове. Други предлагат класиране с оценките от изпити, положени в друг университет. В Софийския университет пък са намалили таксите за обучение в приоритетните специалности.

Подаването на документи за допълнителния прием започва на 10 септември, а класирането ще излезе осем дни по-късно.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен