Снимайте се със Световната купа по волейбол само днес

Животът

25-08-2018, 10:29

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Легендарните волейболни национали Любо Ганев и Евгени Иванов-Пушката ще бъдат сред специалните гости

Световната купа по волейбол, за която ще се борят най-добрите волейболисти на планетата по време на шампионата на планетата през септември, завършва своята обиколка сред българските фенове с мащабно събитие в центъра на София. От 17 часа най-желаният волейболен трофей ще бъде изложен в началото на алеята към НДК на ъгъла на ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ и бул. „Патриарх Евтимий“.

Легендарните волейболни национали Любо Ганев и Евгени Иванов-Пушката ще бъдат сред специалните гости на заключителната спирка от златния „Трофи тур“ из България, а за жителите и гостите на София са приготвени и редица изненади. На ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ ще бъде изградено и волейболно игрище, където ентусиасти ще могат да поиграят заедно с волейболните ни звезди. Ще има и забавни игри с награди, като сто от присъстващите ще се приберат у дома със спомен – волейболна топка. За някои от най-подготвените на тема предстоящото световно първенство по волейбол за мъже, на което България е домакин заедно с Италия, ще има и подарък – билет за двубои от втората предварителна фаза на световното първенство, която ще се проведе в София. Всяко дете от участващите в забавните игри ще получи сувенир от фондация „София – европейска столица на спорта“. Всички активности са част от традиционния Артбулевард, който Столична община организира ежегодно на няколко места в центъра на града през август.

Финалът на обиколката на златния трофей е организиран в партньорство със Столична община и в подкрепа на инициативата „София 2018 – европейска столица на спорта“. Купата вече бе при жителите на другите два български града домакини на световното – Варна и Русе. След това пътува из страната, за да пристигне при феновете в третия ни град домакин – София.

Всъщност символичното начало на тура бе дадено именно от столицата. Първият човек, който вдигна световната купа в „Арена Армеец“, беше единственият българин, приет във волейболната Зала на славата – Димитър Златанов. Официалното представяне на световната купа се състоя на самото волейболно игрище в „Арена Армеец“, където ще се проведат и част от битките за трофея през септември. Единственият път, в който България бе домакин на световно първенство по волейбол за мъже до момента, беше през 1970 г., а именно Димитър Златанов бе сред лидерите на българския национален отбор, стигнал до сребърните медали. 48 години по-късно златната купа тръгна от ръцете на легендарния ни волейболист на национално турне към ръцете на волейболните фенове в България.

След истинския фурор, който предизвика в Русе, Варна, Добрич, Шумен, Разград, Велико Търново, Стара Загора, Димитровград и Бургас, Световната купа пристига за срещата си с феновете в София.

Българските фенове имат възможност да се докоснат до купата за шампиона от световното първенство за мъже благодарение на специалния „Трофи тур“, организиран от Българската федерация по волейбол. Всички българи, докосващи се до трофея, изпращат и положителна енергия към „лъвовете“ на Пламен Константинов, които влизат в битка за трофея през септември.