Започва традиционното почистване на Пирин

За почистването са се записали близо 100 човека от цялата страна

Традиционното почистване във високопланински защитени територии, организирано от Екологично сдружение "За Земята", започва днес в Национален парк Пирин. Организаторите и доброволците се събират на хижа "Яне Сандански" над град Сандански, където стартира акцията. След това се насочват към хижа "Синаница", заслон "Спано поле" и финишират на хижа "Вихрен" над Банско на 2 септември. За почистването са се записали близо 100 човека от цялата страна, както дългогодишни участници, така и много, които ще се включат за първи път. Доброволците са на възраст между 15 и 55 години.
“Радваме се, че интересът към инициативата не стихва през годините и че има все повече хора, които активно участват с доброволния си труд в опазването на природата в националните паркове на България”, споделят от "За Земята".
Тази година кампанията отбелязва 20-тата си годишнина. Юбилеят ще бъде отпразнуван по време на чистенето с всички участници и съмишленици. Това е една от най-старите природозащитни масови инициативи в България, която е привлякла, вдъхновила и мотивирала хиляди доброволци.
“Почистванията създадоха активна и сплотена общност. Mного от хората остават свързани помежду си, включват се в кампанията всяка година и са част от гражданското движение за опазване на българската природа. Щастливи сме, че "За Земята" е в техните сърца”, казват организаторите.
Точно както при първото почистване през 1999-та, и сега акцията се случва в Национален парк Пирин. С това от "За Земята" целят отново да насочат общественото внимание към съхраняването на парка, който е обявен за световно природно наследство, включен в програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.
За кампанията:
Кампанията „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. Оттогава са събрани и премахнати от националните паркове в България над 100 тона отпадъци. Дългосрочната цел е не само да почистим замърсените терени и да отстраним нелегалните сметища, но и да възпитаме отговорно отношение към отпадъците и природата. Приканваме всеки гост на планината да прибира създадения от него боклук обратно в раницата си, да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори. Нека стремежът ни е към създаване на по-малко отпадъци, като планираме разумно какво носим със себе си и как ще го използваме.