Разкриха 4 незаконни цигарени фабрики в страната /видео/

Те са в Дупница, Тутракан и Горна Оряховица и село Калугерово

Полицейска операция срещу незаконното производство и разпространяване на акцизни стоки е предприета от служители от сектор „Икономическа полиция“ в ОД МВР-Пловдив, съвместно с Окръжна прокуратура-Пловдив.

В хода на полицейските действия на 24 август,  са  извършени процесуално-следствени действия  на териториите на областите Пловдив, Велико Търново, Силистра, Плевен, София, Кюстендил, Пазарджик и Варна, съвместно със служители от съответните областни дирекции на МВР. Установени са четири незаконно работещи фабрики за производство на цигари – в градовете Дупница,  Горна Оряховица и в Тутракан. В процеса на работата по досъдебното производство в Окръжната прокуратура е изяснено, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. Предотвратено е производството на други кутии с цигари, като са иззети от пригодените помещения  материали  - тютюн, хартия, картон, целофан, фолио,  филтри и др., необходими за изработването им.

До момента общото количество установени и иззети акцизните стоки без бандерол е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са и 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, открита в тях,  над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол, както и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследването по досъдебното производство – пране на пари – престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс. По  него предстои анализ на материалите и,, по преценка на наблюдаващия прокурор, повдигане на обвинения за посоченото престъпление, съобщиха на брифинг в Окръжна прокуратура-Пловдив, в който участваха старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, и Георги Гешев, наблюдаващ прокурор.

Повдигнати са обвинения на общо 23 д, на четирима от тях са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а спрямо останалите 19  с постановление на наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа.

Работата по случая продължава.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен