Учени разкриха тайната на идеалната чаша кафе

Новините

26-08-2018, 13:32

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кои бяха бохемските кафенета на соца в Бургас

Идеалната температура на водата е 70 градуса Целзий

Американски учени откриха тайната на идеалната чаша кафе - водата трябва да е гореща, но не и вряща, съобщи в. "Дейли мейл".
Идеалната температура на водата е 70 градуса Целзий, защото по-висока изгаря кафето и съсипва вкуса.
Учените от щатския университет на Канзас са използвали само филтрирана вода. Седмина професионални дегустатори са опитвали за тях кафе, направено от зърна Арабика, Робуста или комбинация от двете.
Резултатите показват, че най-ароматно силно кафе се постига с вода с температура 70 градуса Целзий. Кафето робуста, което е с повече кофеин, е с по-силен и по-добър вкус на тази температура, отколкото при 60 или 50 градуса Целзий. Кафето Арабика също е най-ароматно при 70 градуса Целзий, но разликите не са така силно изразени.
Според друго изследване на д-р Кристофър Хендън от университета на Орегон, най-подходящата вода за кафе е твърдата, в която има магнезий и калицй. Тези примеси помагат за по-доброто свързване на кофеина и повишават качеството на напитката.
Важно е също кафеените зърна да се съхраняват в хладилник, защото прясно изпеченото кафе съдържа въглероден двуокис, който лесно се изпарява, а с него и голяма част от аромата.
Важно за добрия вкус на кафето е то и водата да бъдат смесени равномерно.

Източник: DarikNews.bg