Пловдив отбелязва 141 години от Шипченската епопея

Ще има голямо хоро на площада

Този следобед в Пловдив пристигат участниците в международния авто-мото поход „Една история – една победа“, който стартира в Москва на 16 август пред Паметника на гренадирите, загинали в боевете за Плевен. Те ще се присъединят към голямо общо хоро, което ще се извие от 20.00 часа на пл. „Централен“ в града, информира БНР Пловдив. 

Това е една от проявите, с които Пловдив отбелязва 141 години от Шипченската епопея. Към хорото на открито може да се включи всеки желаещ, съобщават организаторите на проявите. Събитията се провеждат под патронажа на Министерството на външните работи. 

Колоната на международния пробег Русия-България стартира на българска територия на 22 август от Видин. Там към чуждестранните участници от Федерацията за автотуризъм в Московска област се включиха и други български организации, сред които и мотоклуб „Нощни вълци“ - София. Маршрутът на похода преминава през места, на които са загинали български и руски войни, където те са се сражавали рамо до рамо за свободата на България. Участниците поднасят венци и цветя пред паметниците на загиналите във войната в градовете Враца, Ловеч, Велико Търново, Плевен, Варна, Добрич, Бургас, Стара Загора, Шипка и Пловдив.

Утре преди обяд участниците в Международния авто пробег Русия-България ще поднесат в Пловдив венци пред руските паметниците на Хълма на Освободителите и Скобелева майка. Следобед в Старинен Пловдив ще се проведе Граждански форум под наслов „Една история - една победа“. На него ще бъдат представени възможностите за кандидатстване за безвъзмездната финансова помощ към Фондацията за президентски грантове за организации с нестопанска цел. 

Всички събития са с вход свободен.

Походът ще завърши на 28 август в София, където ще бъде подписан договор за приятелство между руски и български организации.