Четирима от транспортираните в "Пирогов" са с опасност за живота

Животът

26-08-2018, 12:01

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

13 жители на Световрачене са загинали в катастрофата край Своге

За момента няма нужда от допълнително кръв

Четирима от транспортираните в „Пирогов“ след катастрофата в Искърското дефиле са с опасност за живота. Това каза началникът на Клиниката по неврохирургия в здравното заведение проф. д-р Николай Габровски на извънреден брифинг тази сутрин, предава Нова Телевизия.

„Осем души бяха транспортирани в „Пирогов”. От тях двама починаха. Единият по време на транспортирането, а другият – непосредствено след настаняването. Състоянието на всички останали беше овладяно, но за четирима от тях сме доста притеснени поради тежестта на съчетаните травми, които имат”, обясни проф. Габровски.

За момента няма нужда от допълнително кръв, здравното заведение има готовност за спешна реакция.

"Говорим за тежки травми на гръден кош, корем, крайници. Имаме двама пациенти с тежки фрактури на гръбнака и пациент с тежка травма на крайник. Като казвам тежка, имам предвид животозастрашаваща. За съжаление възрастта на пациентите е доста висока, което не мога за лечебния процес. Прави се всичко необходимо“, увери проф. Габровски.

Той благодари на всички екипи в болницата за бързата реакция добрата организация.

Снощи в „Пирогов” дойде и здравният министър Кирил Ананиев, за да види какво е състоянието на пострадалите. „От кръвния център ни уведомиха, че разполагат и са осигурили кръв от всички групи, така че от тази гледна точка няма да има проблем. Изказвам съболезнование към близките и приятелите на загиналите”, обясни Ананиев.

В „Пирогов” дойде и държавният глава Румен Радев, който заяви, че за да се преборим с войната по пътищата, са нужни взаимни усилия от всички страни. „Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналите. Трагедията е голяма”, заяви Радев.