Почина сенатор Джон Маккейн

Свят

26-08-2018, 09:44

Снимка:

twitter

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Бившият кандидат-президент издъхна ден след като обяви, че се отказва от битката с рака

Почина американският сенатор и бивш кандидат-президент Джон Маккейн. Политикът издъхна от рак на мозъка.

След година борба с коварната болест, преди ден близките на 81-годишния републиканец обявиха, че е изморен и се отказва да се съпротивлява на коварното заболяване.

В последния си час сенаторът е бил заобиколен от семейството си в Аризона – съпругата му Синди и седемте им пораснали деца.

„Той беше като голям огън, горящ силно. Ние живеехме в неговата светлина и топлина“, разказва дъщеря му Меган Маккейн.

Джон Маккейн е роден в Панама на 29 август 1936 г. В края на 50-те става военен пилот, а по време на Войната във Виетнам самолетът му е свален в Ханой. Отървава се жив от инцидента, но всичките му крайници са счупени. Никога не се възстановява напълно от травмите.

Остава военнопленник до края на войната. Въпреки че му предлагат по-ранно освобождаване бъдещият политик отказва да отпътува преди другите пленници. Повече от две години прекарва в пълна изолация.

В политиката се включва в началото на 80-те и оттогава досега неизменно името му присъства в Сената. През 2000 г. не стига до президентските избори за сметка на колегата си републиканец Джордж Буш. През 2008 г. отново се опитва да стане президент, но губи от демократа Барак Обама.