Експерти: Задължителни колани за пътниците в автобусите

Животът

27-08-2018, 13:22

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Много скоро на рискови участъци ще се сложи ограничителна скорост 20 км/ч

Според експерта по пътна безопасност Красимир Георгиев много скоро на рискови участъци ще се сложи ограничителна скорост 20 км/ч, само и само при катастрофа да се изкарват виновни винаги водачите.

"Понякога водачът се обвинява, за да се оправдаят всички други неуредици и фактори. Смятам, че водачът не може да бъде виновен. Това не е нов шофьор, това е човек с опит, това е човек в транспорта, той е минавал стотици пъти оттам. Дали по-скоро тази мантинела не трябваше да върне автобуса, след като се е ударил в нея, а не да поддаде", отбеляза експертът в студиото на България он еър.

Той смята, че в този участък е напълно възможен аквапланинг.

По думите на Любка Маринова от Асоциация на пострадалите от катастрофи е напълно възможно всяка една от версиите за катастрофата да е допринесла за инцидента.

"Автотехническата експертиза ще каже какво се е случило. По време на катастрофата е имало силен дъжд, който също е допринесъл. Освен това отново се заговаря за коланите в автобусите. Вчера на заседанието в МС се е взело решение задължително да се слага колан при возене в автобус. Тази предпазна мярка значително е намалила жертвите в Европа", обясни тя.

Маринова е на мнение, че на магистрали стават най-малко ПТП, а именно това е бъдещето в транспорта.