Автобусите на градския - без аварийни чукчета

Животът

28-08-2018, 12:09

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В новите автобуси чукчетата са с аларма и така не могат да бъдат откраднати

От организацията "Спаси София" алармират за счупени люкове и откраднати аварийни чукчета в автобусите на градския транспорт в столицата.

„По наши наблюдения в повече от 100 автобуса в градския транспорт на София липсват задължителните по закона аварийни чукчета и кранове за аварийно отваряне на вратите в случай на възникване на инцидент. Това е голям проблем за сигурността на пътниците”, каза пред Нова Телевизия Андрей Зографски от „Спаси София”.

Шофьорите на автобусите обясняват, че те масово се крадат, особено в района на „Студентски град”. „Проблемът с кражбите може да се реши много лесно, като се поставят такива чукчета, които имат метални въжета. По този начин може да бъде предотвратена кражбата. Несериозно е служителите на Центъра за градска мобилност да се оправдават с тях”, на мнение е Зографски.

Той призова за оставката на Слав Монов, който е директор на „Столичен автотранспорт”. По думите му това е поредният проблем в дружеството, който не се решава, а градският транспорт в София е опасен.

Слав Монов от своя страна коментира, че в новите автобуси чукчетата са с аларма и така не могат да бъдат откраднати. Той потвърди, че в старите те масово се крадат. От „Столичния автотранспорт” съответно ги подменят. „Тези чукчета обаче струват доста пари – около 30 лева е едното. В този смисъл е доста скъпо да бъдат подменяни”, обясни Монов.

„Предстои старите автобуси да бъдат сменени. До Нова година трябва да получим 102 автобуса, а след това още 60. Така 90% от тях ще бъдат нови и ще бъдат оборудвани с нужните кранове и чукчета”, поясни директорът на „Столичния автотранспорт”.