Съдът окончателно: Бившата кметица на „Младост“ от ГЕРБ е била права за спорния строеж

Преди 2 години Цвета Авджиева подаде оставка, а впоследствие в стола и седна сегашната арестантка Десислава Иванчева

Върховният административен съд окончателно постанови, че спирането на строеж в „Младост“ преди две години е било незаконно. Решението на съда е в полза на някогашния кмет на района от ГЕРБ Цвета Авджиева.

През лятото на 2016 г. Авджиева беше принудена да се оттегли от поста под натиска на ИК „Зелен Младост“, зад който стояха Георги Кадиев и Десислава Иванчева.

Спорният имот беше Общежитие за работещи в „Младост 1“. Въпреки че сградата трябваше да бъде построена върху частна земя, чиито собственици имаха всички разрешителни, жители на района бяха подведени, че строителството е незаконно и „в градинка“.

„През цялото това време винаги съм считала, че съм подходила съобразно нормативните разпоредби“, написа във Фейсбук бившата кметица Цвета Авджиева.

 „Истината рано или късно излиза наяве. Скъпи приятели, спомняте си, че на 15 август 2016 г. подадох оставка като кмет на район „Младост“ заради възникналия казус със строежа в района на бл. 19 и бл. 20 в ж.к. „Младост 1“. На 22 август 2016 г. под натиска от страна на ИК „Зелен Младост“, тогавашният гл. архитект на района издава Заповед за спиране на строителната дейност. След няколко съдебни инстанции, в петък (24.08.18) Върховният административен съд окончателно постанови, че преустановяването на строежа е незаконосъобразно“, коментира тя.

Както впоследствие беше потвърдено и от съда, строежите върху имоти частна собственост, могат да бъде забавяни, но не и спирани от местните общини.

В момента Десислава Иванчева, която се добра до кметския пост, пък е подсъдима точно заради имотен казус.

Арестантката, която чака делото срещу нея в Сливенския затвор, забави хиляди напълно законни преписки и поиска рекорден подкуп от предприемач, за да даде „зелена светлина“ на обекта му.

Пълното и окончателно решение на съда можете да видите ТУК.