Концерт-разговор с кралицата на джаза - Лени Вълкова

София Лайф

28-08-2018, 15:24

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Певицата ще се срещне с колеги и почитатели на 4 септември от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“

Единственото радио, което излъчва най-доброто от джаз, соул, блус, фънк и световната музика – Джаз ФМ организира в партньорство с Литературен клуб „Перото“ на НДК концерт-разговор с Кралицата на джаза Лени Вълкова на 4 септември от 19 ч. За нея Борис Ненков казва: „Лени Вълкова е единствената певица, която, когато чуе веднъж мелодията, на втория път вече изпява песента.“

Солистка на първия професионален джаз оркестър – „Джаз Овчаров“, на „Джазът на оптимистите“ и „Джазът н амладите”, на сборния оркестър, воден от Борис Симеонов в зала „България“, на оркестъра на Димитър Ганев, концертирала и записвала и с много други диригенти и състави, определят Лени Вълкова като Кралицата на българския джаз.

Малко след като навърши 91 години, живеещата от близо 30 години в Лондон певица ще се срещне с колеги и почитатели на 4 септември от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“, за да разкаже за своя пълен с музика и красота живот и да изпълни любими песни с Константин Владигеров на пианото. Срещата е организирана от Джаз ФМ и Националния дворец на културата. На събитието са поканени работилите с нея Лиана Антонова (вокал) с „Трите Ел“, Емануил Манолов – Бадема (саксофон) с „Оптимистите“ и други състави, Любомир Оджаков(тромпет) и Недко Трошанов (тромбон) с „Джазът на младите“, Ани Пармакова(вокал), Ванко Пеев (бендлидер) и Димитър Симеонов (саксофон) в бар „Астория“ и др.

За да се срещнат с Лени Вълкова, ще дойдат и музиканти, които са се вдъхновявали от нейното изкуство: Ахинора Куманова от следващото поколение джаз вокалисти, легендата Мими Николова, която се е любувала на таланта на Лени в зала „България“, Димитър Йосифов, който с радост си спомня как е слушал певицата с „Джаз Овчаров“ в дървения цирк на пл. „Св. Неделя“, потомката също на бежанци от Кукуш Йорданка Христова.

Лени Вълкова ще разкаже за своя живот и за развитието на музикалната ни сцена, в което тя активно участва. На видеостена ще покажем архивни материали, които ще ни върнат в епохата на създаването на професионалните основи на джаза ни. С внука на Панчо Владигеров и син на Александър Владигеров – Константин Владигеров на пианото Лени Вълкова ще ни възхити отново със своите изпълнения – ще чуем и любими джаз стандарти, и оригинални песни, които тя е записвала през годините. Срещата ще бъде записана и излъчена в предаването „Джаз истории“ по Джаз ФМ радио, а също така ще бъде публикувана в социалните мрежи. След това изпълненията на Лени Вълкова дълго време ще радват публиката в ефирите на електронните медии.

Гласът на Кралицата в София е звучал в зала „България“, ресторант „България“ и баровете „София“ и „Астория“, във Военния клуб и Лятното кино, в „Модерен театър“ ив залата на БИАД, в Банковия дом и в Учителска каса, в сградата на цирка на пл. „Св. Неделя“ и още, и още... Но почитатели и в други градове са се любували на таланта ѝ – тя е радвала със своите песни публиката из цялата страна. Тя е имала редица концертни изяви и в чужбина – сред градовете, в които е гостувала, са Будапеща и Будвар. Лени Вълкова пее още от дете, продължава и до днес.

Сега тя се завръща в София и ще посрещне приятели и колеги на срещата-концерт на 4 септември от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“ на НДК.