52 жертви на катастрофи в Пловдивско от началото на годината

Над 800 са ранени при ПТП-та в областта за осем месеца

609 тежки пътнотранспортни произшествия са станали на територията на Пловдивска област от началото на 2018 година. Убитите при тях са 52-ма души, ранените са 801.

Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков, цитиран от БНР Пловдив. Официалната статистика е предоставена по настояване на радиото. 

Данните сочат, че през осемте месеца на годината в Пловдив са възникнали 288 тежки катастрофи. При тях има 8 убити и 330 ранени участници в движението.

Движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, отнемане на предимство на пешеходец и неспазване на дистанция са най-честите причини за възникването на тежките инциденти на пътя с човешки жертви, отчитат от пловдивската полиция. 

Пред Радио Пловдив старши комисар Атанас Илков посочи, че запазването на живота и здравето на участниците в движението е един от основните приоритети на областната полицейска дирекция. Други важни дейности са контролът и налагането на административни наказания на шофьорите нарушители. 

Провеждането на превантивни мероприятия за формиране на трайно поведение на участниците в движението за безопасно придвижване и недопускане на пътнотранспортни произшествия също са приоритет за полицията в Пловдив, допълва старши комисар Илков.

Припомняме, през 2016-та година Пловдивска област бе начело на класацията в страната по най-много тежки катастрофи с жертви на глава от населението. Тогава са регистрирани 1049 тежки пътнотранспортни произшествия със 73-ма загинали.

Така преди две години Пловдив стана най-опасният български град за шофиране. 

 Тежките пътни инциденти в Пловдивско продължават. 

Само преди ден край Поповица живота си загубиха двама младежи. Тежката катастрофа стана в деня на национален траур за 17-те загинали край Своге.