НИМХ и БАН взаимно се обвиняват в манипулации

Метеоролозите продължават да искат да бъдат отделени от Академията

Пореден протест на служителите на Националния институт по метеорология и хидрология. Те се събраха пред централната сграда на БАН, а от там се отправиха към Министерски съвет.

„Досега не се намери решение на нашия проблем – финансовият е една част. Другото е самото отношение и невъзможността на ръководните органи да подпомагат и управляват дейността на такъв силно различен институт, какъвто НИМХ.“, обясни пред репортер на „България Утре“ Орлин Георгиев – ръководител на отдел „Специализирани метрологични измервания и хидрометеорологични методики“. По думите му тази година 65% от 700 души са били на минимална заплата и така много хора на различни позиции са напуснали работа.

Според него все още има критична ситуация във финансово отношение. „До средата на септември ще стигнат средствата и след това ръководството трябва да каже“, заяви Георгиев.

Бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски обаче е на мнение, че протестиращите са насъскани и че пари има.

„Има 4,5 млн. в СЕБРА(Системата за електронни бюджетни разплащания) и никой не може да им посегне. Въпросът със заплатите е абсолютно решен. Малко търпение и край“, твърди Юхновски.

Наш репортер провери данните в счетоводството на БАН. По сметката на НИМХ има 1 843 000лв., 711312 евро и 3534 долара.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов коментира, че  твърденията на експредседателят на БАН са манипулация.

„Това са средства, които ги има, но срещу тях има приети разходи. В момента имаме три обществени поръчки и строителство. Тези средства са предимно от МОСВ и в момента върви ремонт на хидроложки и хидрогеоложки  станции и срещу тези пари има задължения“, обясни Брънзов.

Проф. Брънзов и двама представители на Института влязоха в Министерски съвет, където отново ще поставят искането си за отделянето на НИМХ от БАН.