Правителството изважда НИМХ от БАН

Общество

29-08-2018, 14:24

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Реалистичният срок за това е 1 януари 2019 г.

Кабинетът, метеоролозите и ръководството на БАН се обединяват около варианта Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да излезе от структурата на БАН, стана ясно след заседанието на правителството днес. Изваждането на института не трябва да стане механично, предупреди министърът на образованието Красимир Вълчев.

На срещата си днес с премиера метеоролозите са заявила желанието си НИМХ да е извън БАН. Институтът е функционирал така при управлението на Стефан Стамболов. От създаването си той е бил към просветното министерство. Тъй като БАН ще заделя повече средства за научна дейност, учените в НИХМ, които се занимават само с научни разработки, ще могат да изберат дали да останат в академията или в института. Това ще бъде разгледано на общо събрание на БАН на 10 септември.

Ако ръководството на БАН не е съгласно с изваждането на НИМХ, кабинетът ще изготви промени в законодателството, които да уредят въпроса, посочи министър Вълчев. Според него от едно такова извеждане изникват множество вторични въпроси, но за образователния министър категорично това е най-добрият вариант за Националния институт по метрология и хидрология. Вълчев допълни, че най-реалистично е НИМХ да излезе от академията и да е самостоятелен от 1 януари догодина.

Академик Юлиан Ревалски, който оглавява БАН, посочи, че метеоролозите не са приели идеите за решаването на спора на БАН. Той обеща Академията да подкрепи процеса по изваждане на НИМХ от структурата й, щом това се подкрепя от правителството. Проф. Христо Брънзов, директор на НИМХ, посочи, че учените са демократична общност и който иска ще може да остане в БАН.

По-рано днес служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на протест пред сградата на Българската академия на науките в София. Те негодуват срещу липсата на достатъчно финансиране и недостига на висококвалифицирани кадри.