В началото на 2019 г. може да има избран инвеститор за АЕЦ "Белене"

Портфейл

29-08-2018, 18:15

Снимка:

Министерството на енергетиката

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Теменужка Петкова запозна китайски ядрени експерти с българския енергиен сектор

Реалистично е в началото на 2019 г. да има избран инвеститор за АЕЦ "Белене". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред представители на Китайската национална енергийна администрация (NEA), Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC), които са на работно посещение в България.

Министър Петкова уверила гостите си, че България вижда в проекта възможност за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Основен акцент в разговора с китайските гости е била визията на българското правителство за изграждане на нови ядрени мощности в страната. Изграждането на нова базова мощност ще бъде необходимо за гарантиране на енергийната ни сигурност, подчерта Петкова. По думите й проектът АЕЦ "Белене" може да се осъществи най-бързо в сравнение с други подобни проекти в региона, тъй като разполага с необходимата инфраструктура, лицензирана площадка и оборудването е доставено.

Министърът представи пред гостите основните характеристики на енергийния сектор в страната, приоритетите на българското правителство в областта на енергетиката, както и основните етапи в развитието на ядрения отрасъл в България.

С дял от 4% в БВП и заети около 56 хил. души, енергетиката е един от ключовите отрасли на националната икономика, каза министър Петкова. В страната са налице 10 хил. мегавата разполагаеми мощности и годишното производство на електроенергия възлиза на около 45 тераватчаса.

По думите на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев България има над 40 годишен опит в експлоатацията на ядрени мощности и добри традиции и програми за подготовка на кадри за този сектор. Той припомни, че АЕЦ "Козлодуй" е първата атомна централа в Югоизточна Европа, открита през 1974 г. Андреев запозна гостите от Китай с успешното изпълнение на програмите за продължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок на ядрената ни централа.