Външните министри на ЕС обсъждат Близкия Изток, Западните Балкани и САЩ

Свят

30-08-2018, 08:30

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Турция също ще участва в неформалната среща във Виена

Външните министри на ЕС се събират на неформална среща във Виена. Тя се ръководи от Австрия, която в момента председателства Съвета на ЕС и ще бъде днес и утре.

Темите в дневния ред включват ситуацията в Близкия изток, трансатлантическите отношения, Западните Балкани и многостранното сътрудничество. В дискусиите за ситуацията в Близкия изток министрите ще се съсредоточат върху политиката на ЕС в тази област, както и последните събития в Сирия, Газа, Иран и Йемен например.

Ще бъдат обсъдени и отношенията със САЩ, след като Доналд Тръмп въведе мита за европейски стоки.

В петък министрите ще продължат обсъждането на Западните Балкани, като се основават на резултатите от срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани, проведена в София през май. Традиционно външните министри на страните кандидатки за членство в ЕС (Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Сърбия, Турция) посещават някои от сесиите на неофициалните срещи.

Очаква се в срещата да вземе участие и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Тази седмица той зави, че Анкара иска да засили връзките с ЕС. А в. „Хюриет“ коментира, че Турция отново се обръща към Европа.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"