Зам.-министър: Хората с увреждания са въведени в заблуда

Животът

30-08-2018, 13:00

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Те са били консултирани от хора, които гонят лични интереси

„Екипите, които работеха по създаването на новата методика за оценката на медицинската експертиза, се състои от лекари от Националната експертна лекарска комисия и от национални консултанти по съответните заболявания. Тяхната единствена задача е била тази методика да бъде осъвременена”, обясни в ефира на Нова Телевизия зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

По думите й промяната се прави в посока това хората, които наистина имат нужда от подкрепа от държавата, да бъдат максимално осигурени.

„За да може един човек със средна степен на увреждане да бъде сигурен, че той ще попадне в определена група, тези проценти са заковани. Отсега нататък няма да зависи от лекарите в ТЕЛК какъв процент ще постановят. Това ще зависи единствено и само от медицинската документация. Голяма заблуда, в която са въведени хората с увреждания, е това, че се взима предвид само едно основно заболяване, а всички останали ще бъдат изключени. Това категорично не е така”, поясни Йорданова.

Според нея пациентите са били консултирани от хора, които не са добронамерени към промените и гонят лични интереси. „Хората с тежки заболявания няма да пострадат по никакъв начин. По новата методика всяко едно заболяване ще бъде с посочени проценти, така че човекът с увреждане ясно ще знае кое от заболяването му носи най-голям функционален дефицит”, гарантира зам.-здравният министър.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен