Безплатен скрининг на детското зрение в Очна клиника„Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

Животът

30-08-2018, 12:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Добра възможност за родителите да проверят зрението на децата си преди началото на учебната година

От 10 до 15 септември в Очна клиника „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас ще се проведе безплатен скрининг за деца до 18 годишна възраст. Всички пациенти, които желаят да се възползват от възможността, трябва предварително да си запишат час на телефон: 056 711 112. Това е добра възможност за родителите да проверят зрението на децата си преди началото на учебната година. По време на седмицата на безплатен скрининг ще се извършват бързи безконтактни прегледи с авторефрактометър. Апаратът позволява обективно изследване на рефракцията (пречупвателна сила) на окото. Скринингът с авторефрактометър позволява добра предварителна оценка на зрителната острота и е подходящ за деца в предучилищна и училищна възраст.Децата, при които този тест покаже отклонения от нормата, е много вероятно да имат нужда от корекция на зрението.За по-малките клиниката разполага с безконтактен детски авторефрактометър, който засича рефракцията от разстояние 1 метър.

Ранната диагностика и профилактика на детското зрение цели да бъдат открити навреме най-честите очни заболявания в детска възраст. Много очни състояния могат да засегнат детското зрение, като някои от най-честите са астигматизъм, разстройство на фокуса и успоредността на очните оси - амблиопия (мързеливо око), страбизъм (кривогледство), непрозрачни очни среди, запушване на слъзен канал, обяснява д-р Кристина Дончева, очен лекар в клиника „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас. Тя препоръчва на родителите поне един път годишно да се посещава специалист за очен преглед, защото ранната диагностика и лечение са от решаващо значение за здравето на детето.

При някои състояния, които могат да възникнат по време на учебната година, като конюнктивит (червено око), халацион, ечемик, детето трябва да бъде изследвано от училищния или личния лекар, които при необходимост ще насочат детето към офталмолог, обяснява още д-р Дончева.