Пускат автобус 163 от НИМ до Златните мостове

Общество

30-08-2018, 16:07

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още една възможност за достъп до планината Витоша от 6 септември

С днешното решение на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет ще се осигури допълнителен достъп до планината Витоша на софиянци и гости на града. Големият интерес към безплатните електрически велосипеди, които бяха пуснати от паркинга пред Националния исторически музей /НИМ/ до Златните мостове, е повод общественият градски транспорт на столицата също да се включи, за да направи по-достъпен този маршрут.

Експерименталното пускане на автобус 163 по линията НИМ – Златните мостове ще бъде от 6 септември до края на октомври. В края на този срок ще бъде направен анализ на пътникопотока, за да може тази линия да прерасне в постоянна или да бъде допълнително модифицирана по начин, който да осигури по-добър достъп до планината.

„Факт е, че има различни мнения по кои маршрути да се осигурява този достъп. Все пак се стартира с този конкретен проект“, уточни Зафир Зарков, заместник председател на транспортната комисия към СОС. Той посочи, че автобусната линия 163 ще започва сутрин от 7 часа, а в 18.05 е последният курс от Златните мостове към паркинга пред НИМ. Този автобус ще бъде на 30 минути, а за събота и неделя ще се осигурява и оперативен резерв от 2 коли и евентуално при повече желаещи да посетят планината, тези коли ще влязат незабавно в употреба за извозване на пътниците.