Бившият директор на НИМХ: Институтът ще работи по инерция

Животът

31-08-2018, 12:59

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Никой от БАН не му се е обадил, за да го уведоми, че е освободен от длъжност

След като ръководството на БАН прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология, служители обявиха, че няма да допуснат нито един служител на БАН в сградата на института. Решението за отстраняването на проф. Брънзов бе взето с мнозинство, но не бе подкрепено от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Сред основните мотиви за отстраняването се посочват неспазване на разпорежданията на ръководството на Академията, както и на уронване на престижа ѝ като институция.

Самият проф. Брънзов каза в ефира на България он еър, че никой от БАН не му се е обадил, за да го уведоми, че е освободен от длъжност. Той допълни, че е научил новината от медиите. "До този момент нито имам документ, нито някой се е обадил и в момента цари безвремие", разказа бившият директор на НИМХ.

По думите му не се знае и с какво точно е уронил престижа на БАН, а от академията имат 3 дни, за да намерят тези мотиви. Проф. Христомир Брънзов каза още, че все още няма негов наследник на поста. "НИМХ ще работи по инерция, защото казусът е много странен. Аз знам, че не съм директор, същевременно няма заповед, няма изпълняващ длъжността, защото до колкото знам до момента не са успели да намерят такъв", обясни той.

Той е категоричен, че институтът не може да работи без директор, защото има много оперативна дейност. Бившият директор на НИМХ подчерта още, че е доволен от факта, че е получил подкрепата и добра оценка от колегите си.