10 арестувани при спецакция в офиси на бизнесмена Ветко Арабаджиев

Крими

31-08-2018, 14:33

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Разследва се организирана престъпна група за данъчни измами

10 души са задържани в хода на акция на Специализираната прокуратура днес в хотел "Маринела" в София и в хотел "Марица" в Пловдив, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев. При обиските в хотелите на туристическия предприемач Ветко Арабаджиев са открити 150 000лв., от които 60 000 са били намерени в кутия за обувки.

Прокурор Гешев добави, че в рамките на проведената операция ще бъдат иззети и автомобили. До края на деня наблюдаващият прокурор ще прецени какви обвинения да бъдат повдигнати на задържаните, от които трима са от семейството на Ветко Арабаджиев, а останалите са свързани с дейността на собственика на хотелите.

Следствените действия в рамките на образувано досъдебно производство са установили, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения.

Установено е също, че в периода 2016 – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.
От хотел "Маринела" заявиха, че оказват пълно съдействие на разследващите.