БАБХ: Тази вечер всички свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани

Общество

31-08-2018, 20:13

Снимка:

pixabay

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

В Румъния има 202 000 случая на заболели

Още тази вечер всички свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани и загробени. Това съобщи директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев по време на извънредна пресконференция. Малко по-рано стана ясно, че резултатът от пробите за Африканска чума по свинете в селото е положителен.

Също така се обявява 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Обява и десет /10/ км. наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна.

„Пробите бяха изпратени в референтната лаборатория за африканската чума. Резултатът е потвърден. С полицията сме взели мерки да се ограничи движението в селото. Проверяват се всички автомобили за свине и свински продукти“, допълни Илиев. По думите му свинете в селото са били 30, но са останали 23. „В Румъния има 202 000 заболели от африканска чума, стараем се да не допуснем това да се случва и у нас“, допълни той.