Как да изберем най-икономичното отопление за зимата?

Животът

01-09-2018, 16:09

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ако природният газ поскъпне с 15%, то парното и топлата вода ще скочат между 7 и 10%

Преди старта на новия отоплителен сезон и след като стана ясно, че парното ще поскъпне от 1 октомври, експерти посъветваха потребители да преминат към други източници на енергия.

Ако природният газ поскъпне с 15%, то парното и топлата вода ще скочат между 7 и 10%, изчисляват енергийните експерти. Те подчертават, че основният минус на парното, е че доставчикът на природен газ е само един и той не е български. Съответно нямаме контрол над цените, предава БНТ.

Скоро не се очаква спад в цената на природния газ и съответно в цената на парното. Напротив - от януари се очаква още едно увеличение на природния газ с още 15%. Затова много хора се насочват към други източници на топлина, а именно електроуреди. Или към доброто старо твърдо гориво. Сега актуални са палетните съоръжения. Въпреки че твърдото гориво замърсява въздуха, то най-предпочитано от българите, защото е изгодно.

"Над 50% от домакинствата в България се отопляват на твърдо гориво, което е традиционно за България, има около 30% дял на тока, 16-17% ТЕЦ, централно отопление и почти 3% от домакинствата се отопляват на газ. Увеличението цената на газа влияе върху приблизително 20% от домакинствата в страната", обясни Йордан Дочев - директор продажби в голяма компания.

Според Йордан Дочев, пазарът на твърдо гориво от години държи едно ниво и не се е променял след като започна да поскъпва природния газ. Повишено е обаче търсенето на пелетите. Повишава се и цената им.

"350 лева лятото, в момента говорим за 400-420. Нашите очаквания са по време на сезона да се стигне до 450-470 лева на тон, което ако го обърнете 470 към 350 са си над 30% поскъпване. По-скъпата, но по-удобна алтернатива са климатиците", каза още той.

От "Активни потребители" напомнят, че засега парното си остава най-евтиният вариант за отопление. Притеснителното обаче е, че не се знае до кога.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен