Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Новините

02-09-2018, 10:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Потвърдено: Първи случай на Африканска чума по свинете у нас

Който се закупува през Констанца и се разпространява в България

"Правим всичко възможно да се установи от къде е влязла заразата в България. За съжаление много са начините, а именно чрез разпространение на продукти, чрез придвижване на туристи, хора, животни, транспорт на фураж." Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след провеждането на областен координационен щаб във Варна във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването африканска чума по свинете.

Ветеринарните власти имат обосновано съмнение, че заразяването в конкретната ферма в Тутраканци може да е станало с фураж, който се закупува през Констанца и се разпространява в България.

"Предприемат се всички мерки. По данни на БАБХ в село Тутраканци хуманно са умъртвени 65 животни, като голяма част от тях не са регистрирани. Извършва се дезинфекция, полицейски постове са поставени на входовете и изходите на селото", посочи Порожанов и допълни, че в момента експертите взимат проби от съседното село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона.

Ако пробите там са отрицателни, няма да се пристъпва към евтаназиране на животни.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев посъветва стопаните при всяко съмнение да уведомяват ветеринарните власти.

"Ако прасето показва признаци на заболяване, да не се търси възможност да го лекуват. Трябва веднага да бъде информирана официалната ветеринарна служба и това е най-правилният начин, за да не се допусне разпространение" подчерта Илиев.

Шефът на БАБХ призова стопаните, особено около зоните с индустриални ферми, да усвоят прасетата си, за да се намали опасността от разпространение на заболяването.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен