Десетки ранени и арестувани при протести в германския град Кемниц

Свят

02-09-2018, 11:09

Снимка:

Twitter

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Групи на противници и поддръжници на мигрантите по улиците на града

Десетки са били ранени или арестувани при вчерашните протести в германския град Кемниц, предадоха световните информационни агенции. Германските органи на реда са задържали най-малко 300 души. Групи от противници и поддръжници на мигрантите са излезли по улиците, за да изразят позицията си. По данни на полицията в протестите са участвали около 9500 души.  Отбелязани са най-малко 25 престъпления, включително унищожаване на собственост, телесни повреди, съпротива при арест и използване на знаци на забранени организации.

Поводът за протестите е убийството на германец, за което са задържани двама мигранти. Привърженици на крайнодесните "Алтернатива за Германия" и "ПЕГИДА" са излезли по улиците срещу бежанците и политиката на канцлера Ангела Меркел. В същото време е имало протест, чието искане е било случаят с убийството да не използва за политически цели.

Канцлерът Ангела Меркел излезе с официална позиция. Тя определи като "ужасен инцидент" убийството на германеца и заяви, че насилствените протести, които се разразиха, са неприемливи.