СО ще налага ипотеки за лошо стопанисвани сгради-културна ценност

Мисия София

02-09-2018, 12:05

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В Общината мислят как да поощрят добросъвестните собственици на недвижими културни ценности

До края на годината Столичната община започва налагане на ипотеки за лошо стопанисвани сгради, обявени за недвижима културна ценност. Това каза за БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

Ако собственикът е глобен три пъти за бездействие при опазването на имота, общината ще го ремонтира за собствена сметка. Официално предупреждение вече е изпратено до един от собствениците на "Захарна фабрика", но засега ще им бъде наложена глоба от 200 хил. лв. Собственикът е подал възражение и е изразил готовност да започне реставрация.

Видът на някогашната "Захарна фабрика" днес оставя горчивина. 32 години след обявяването й за паметник на културата най-здравото нещо тук сякаш е високата ограда. Именно тя и охраната спират свободния достъп до сградите с липсващи покриви и зеещи прозорци. Отношението на различни собственици през годините към имота, обявен за недвижима културна ценност е причина за неговата разруха.

Предишните собственици получават три глоби - една от 50 хил. лв. и две от 100 хил. лв. В края на 2016 г. със "Захарна фабрика" се сдобива най-новият й стопанин - "Недвижими имоти София". През август тази година на свой ред фирмата получава покана от Столичната община да започне реставрация на комплекса. Предупреждението гласи, че ако това не стане в определения срок, имотът ще бъде ипотекиран и ремонтиран, съгласно закона.

"Тези предписания не са изпълнени. Установено е на 24 август, че не са изпълнени. Предстои да направим един протокол и да пристъпим към нова санкция. Съответно в закона вдигнахме санкциите от 100 на 200 хил. лв. на юридически лица, така ще бъде наложена най-високата санкция", обясни Здравков.

Фирмата собственик на по-голямата част от сградите в "Захарна фабрика" твърди, че на 24 август е изпратила отговор до Столичната община, в който разяснява какви действия са предприети във връзка с поканата за доброволно изпълнение.

Заради разминаването в твърденията помолихме собтственика да ни предостави този документ.

В него "Недвижими имоти София възразява" срещу поканата и обяснява, че е необходимо технически време за реставрационните работи. Намеренията за възстановяване на "Захарна фабрика" доказват и други документи. На 20 август настоящият и предишният собственик се договарят за прехвърлянето на правата на реставрационен проект. Малко преди продажбата на комплекса той е одобрен от Министерството на културата.

Остава да получи зелена светлина и от Столичната община. Ако бъде реализиран, в Захарна фабрика ще видим спортен, културен и търговски център. Междувременно в Общината мислят как да поощрят добросъвестните собственици на недвижими културни ценности. Защото само с наказания борбата с администрацията ще продължи. С нея и горчивият вкус на разрухата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен