Иван Пасков: ​Няма агресивни кучета, има безотговорни стопани

Животът

02-09-2018, 13:42

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Те могат да дадат истинска и безрезервна любов

Няма агресивни кучета, има безотговорни стопани. Това е мнението на актьора Иван Пасков, който от години се занимава с кучета. Случай от началото на седмицата в Ловеч с нахапано от хъски дете отново повдигна въпросите умеем ли адекватно да възпитаваме домашния си любимец и пренебрегваме ли собствената си безопасност в компанията на непознато куче.

От дългогодишната си работа с кучета, актьорът Иван Пасков се е убедил в едно - те могат да дадат истинска и безрезервна любов. Често обаче хората допускат грешки в грижата за домашния си любимец.

"Хората, когато си взимат куче, трябва добре да преценят дали имат възможност, дали имат време да се занимават с това кученце. То не е просто плюшена играчка, която да си мачкаме вкъщи. Има неговите потребности и това е първото нещо, което хората грешат, когато си взимат кученце", коментира пред БНТ актьорът.

Според Иван Пасков, никои породи не бива да се заклеймяват като агресивни, тъй като всичко е индивидуално. "Това много зависи от стопанина. За мене няма лошо куче, има лоши стопани. Няма тъпо куче, има невъзпитано куче", обясни той.

"Време, внимание и контрол са неща, които понякога собствениците на кучета пренебрегват. Нападенията на кучета всъщност са човешки грешки", смята Иван Пасков.

"Куче ухапа човек. Това е все едно да кажем пистолет застреля човек. Всъщност това са човешки грешки. Човекът не разсъждава правилно, изпуска контрола върху кучето", добави Пасков.

И хората без домашни любимци често пренебрегват собствената си безопасност, търсейки контакт с куче без разрешение на стопанина му.

Пенка Дечева е убедена, че кучета стават агресивни вследствие на контакти с хората - било то стопани или с минувачите на улицата. Обикновено стават нападателни, ако към тях е имало такова отношение.