Кодексът срещу фалшивите новини скоро ще бъде готов

Това заяви еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел

През настоящият месец септември Кодексът за дезинформацията онлайн ще бъде готов. Такова очакване изрази еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в 11-ия летен университет на младежката структура на ГЕРБ край Варна.
По думите на Габриел първата версия, която е била изготвена от Форума от всички заинтересовани страни, не е отговаряла на очакванията ѝ.
Очакваме много конкретни мерки за прозрачност, за борбата с фалшивите акаунти, за алгоритмите и начина, по който те оказват влияние върху нашия информиран избор, обясни Габриел.
Еврокомисарят посочи, че окончателният вариант трябва да бъде готов през този месец, а до месец октомври вече трябва да има оценка на неговата ефективност и резултатите да са налице. Ако това не се случи, ЕК си запазва правото през месец декември да излезе с анализ и да предложи следващи мерки за борба с фалшивите новини, включително с законодателен характер, а не в сферата на саморегулацията.

Според Габриел фалшивите новини засягат всеки един човек, демокрацията, нейните устои и принципи. Дезинформацията руши доверието, поради което темата е успяла само за няколко месеца да стане водеща в дневния ред на ЕС и държавите членки.