Агресивният износ на Русия и Украйна свали цените на зърното

При царевицата промяната в цената в Чикаго също е надолу

Цените на основните зърнени контракти по световните борси продължиха да вървят надолу и през тази седмица. Това намаление се дължи предимно на агресивния износ на Русия и Украйна, които бързат да реализират максимални количества с опасенията за въвеждането на износни такси, съобщава в седмичния си обзор Софийска стокова борса АД.При тези обстоятелства и сериозна конкуренция и останалите котировки паднаха. В Чикаго пшеницата поевтиня с нови 5 долара до 218 долара/тон, във Франция с 3 евро до 208 евро/тон. В Украйна промяната е чувствителна – минус 12 долара до 213 долара/тон, а в Русия имаше спад от минус 8 долара до 224 долара/тон.
При царевицата промяната в цената в Чикаго също е надолу с 3 долара до 162 долара/тон, във Франция цената се повиши с 1 евро до 183 евро/тон, в Русия промяна нямаше. Рапицата в Евпорейския съюз (Еuronext) също „свали“ нови 3,75 евро и се котираше на 374,25 евро/тон, а ечемикът във Франция поевтиня с минус 3 евро до 207 евро/тон, а в Германия цената остава същата - 214 евро/тон.Нерафинираното слънчогледово олио обърна тренда и възстанови част от предишната си цена - плюс 10 долара до 735 долара/тон, а рафинираната захар също поскъпна и то с рекордните 18,30 долара до 324,30 долара/тон. Цените са съответно от Ротердам за олиото и Лондон за захарта.
На българския пазар се очаква средната изкупна цена на царевицата от място (Централна България) за цялата пазарна 2018/19 година да бъде в рамките на 276 лв./т, съобщи в месечния си бюлетин Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Това е с около 1% по-малко спрямо средната цена за последните 3 години.
При слънчогледа се очаква намаление на площите и оценката на САРА за добива е той да достигне 2,4 т/ха, което е около 11% повече в сравнение с последните 3 години. Прогнозата е за реколта от 1,77 млн. т. Средната изкупна цена от място при слънчогледа (Централна България) се предвижда да бъде на нивата около 587 лв./т или с около 8% по-малко, съпоставено с последните 3 години.

Източник: investor.bg