Нанков: Няма нужда от мотиви за оставката ми, имаме 17 загинали

Политика

03-09-2018, 11:14

Снимка:

Btv, кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Правителството изпълнява по категоричен начин управленската си програма, заяви министърът в оставка

„Мотиви в случая е безсмислено да се изтъкват. Дори, ако има или няма вина в хора или институции, ние имаме 17 загинали, 21 тежко ранени, един съсипан човек – шофьорът.” Така регионалният министър в оставка Николай Нанков коментира пред bTV подадената от него оставка след катастрофата край Своге. По думите му координацията, комуникацията и контролът на негови подопечни структури е трябвало да бъде по-добър.

Нанков обясни и някои основни моменти относно строежа на фаталната отсечка. „Няма практика при приемането на пътя да се взима т.нар. „ядка” – част от пътното платно, за анализ. „Има документи от акредитирана лаборатория. Институтът за пътища и мостове дава предписания и рецепти и лабораторни анализи за всички пътища”, уточни той. И допълни, че варовик в настилката може да има само при участък с леко и средно движение, но не и за тежко и много тежко движение, какъвто е случаят.

Гаранцията за отстраняването на дефектите по пътя е до декември месец тази година. Нанков добави, че за строителство на подобен тип обекти са вече увеличени гаранционните срокове. За магистрала например от пет, срокът става седем години.

Нанков подчерта, че за оставка на правителството не може да се говори. „Убеден съм, че кабинетът и правителството изпълнява по изключително категоричен начин управленската си програма и приоритетите си“, заяви Нанков. И отрече министрите да се притесняват от уволнение.