Зам.-министър Андонов: Световното първенство по художествена гимнастика ще бъде истински празник за състезатели и зрители

Състезанията ще се състоят в зала "Арена Армеец"

Заместник-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов изрази увереност, че Световното първенство по художествена гимнастика, на което България ще бъде домакин от 10 до 16 септември в зала „Арена Армеец“ ще бъде организирано на много високо ниво.
“Голяма чест и радост е да приемем този маратон от три Световни първенства в България. Именно благодарение на такива прояви от най-висок ранг хиляди млади момчета и момичета влизат в спортните зали. Уверен съм, че организацията на Световното първенство по художествена гимнастика ще бъде изпипана в детайли и събитието ще се превърне в истински празник за състезатели и зрители. Желая на нашите представителки отлично представяне”, заяви Андонов.
В шампионата ще вземат участие над 350 гимнастички от 61 държави. Както е известно през септември България е домакин още на Световното първенство по волейбол за мъже заедно с Италия и на планетарния шампионат по гребане за мъже и жени.
Последната пресконференция преди старта на шампионата се състоя в новопостроената временна тренировъчна зала пред „Арена Армеец“, изградена специално за световното първенство по художествена гимнастика и кръстена „Златните момичета“.
Председателят на Българска федерация художествена гимнастика Илиана Раева благодари на Министерството на младежта и спорта, Национална спортна база ЕАД и всички спонсори за подкрепата, която е оказана на организаторите при подготовката на шампионата.
Интересът към събитието изключително сериозен, тъй като то се явява и първа квалификация за Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Според регламента първите три ансамбъла печелят квоти за Олимпиадата след две години. Всички страни, които ще вземат участие, пристигат с най-силните си представителки. Очакванията към българските състезателки са за медали в отборната надпревара в индивидуалното и при ансамблите.
Подготвят се и специални церемонии по откриване и закриване на първенството, както и гала спектакъл. По време на паузите ще бъдат излъчвани филми, свързани с българската художествена гимнастика, на които ще бъдат представяни посланникът на световното първенство – Мария Петрова, талисманът на състезанието Радина Филипова и филм за всичките 73 български световни шампионки по художествена гимнастика, които ще бъдат наградени със специално изработени медали. Водещи ще бъдат актьорът Димо Алексиев и Георги Чобанов.
Илиана Раева сподели, че сред специалните гости ще бъдат президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, Моринари Ватанабе – президент на Международната гимнастическа федерация, министърът на младежта и спорта – Красен Кралев, кметът на Столична община – Йорданка Фандъкова и др. В България ще пристигнат световни шампионки от Русия, Беларус, Украйна, Испания и Италия, а най-голямата японска телевизия пък ще заснеме филм по време на първенството. За публиката ще бъде проведена томбола с над 150 награди.
Организаторите обявиха, че се надяват на пълна подкрепа от страна на българската публика.
Заместник-министър Андонов присъства и на откриването на новата учебна 2018-1019 година в държавното спортно училище „Генерал Владимир Стойчев“. Той приветства учениците и им пожела да бъдат мотивирани, дисциплинирани и успешни, както в училище, така и в спорта.