Новоизгряващата звезда Розалин Пенчев

6 дни до началото на световното първенство по волейбол за мъже.Продължаваме поредицата:"Лъвовете",на които разчита България

След 48 г. България пак е домакин на най-престижния волейболен форум,съобщава БФ Волейбол. Но страната ни не просто е домакин – с усилията на много големи български волейболисти си е извоювала и статута на световна сила, с която всеки трябва да се съобразява. И ако някой си помисли, че „лъвовете“ не могат да хапят, ще му пожелаем приятно прекарване в бяло-зелено-червената гора, каквато ще представлява зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта от 9 до 18 септември! Защото там „лъвовете“ няма да бъдат 6 или 12, ще бъдат 5 хиляди и ревът им ще се чува надалеч. А когато волейболните „лъвове“ и „лъвовете“ по трибуните се обединят, за всеки става страшно!

Едва на 23 години, но успешно проправящ пътя си сред „лъвовете“. С натрупан вече опит в чужбина. Състезател, който все повече утвърждава своето име в мъжкия национален отбор на България. Изключително напорист и горящ за себедоказване. Той е от младата генерация и все повече намира своето място сред посрещачите в тима ни. Представяме ви Розалин Пенчев.

За него се заговори с пълна сила през лятото на 2017 година, когато бе наречен „откритието на сезона“. Тогава с отлични изяви на игрището той бе в основата на победи над олимпийския шаммпион Бразилия и световния шампион Полша на турнира от бившата вече Световна лига във Варна. Сърцатата му игра заслужи адмирации и вдигна на крака публиката, а той се превърна в новоизгряващата звезда в представителния ни тим.



Розалин Пенчев е роден на 11 декември 1994 година в Пловдив. В семейството са 4 момчета, 3 от тях волейболисти, 2 – в настоящия национален отбор за световното първенството. Волейболът се предава по наследство в голямото семейство. Бащата Зарко Пенчев е бивш състезател и треньор. Само най-големият му син Чавдар не е волейболист. Вторият по големина го знаем отлично – по света и у нас, той е Ники Пенчев. Самият Розалин има и брат близнак - Чоно Пенчев, който пък е разпределител и също намира място в разширения състава на националния. Ето и обяснението защо Розалин е готов да изгрее над световния волейболен небосклон - защото е с волейболно ДНК!

Той започва като юноша на Виктория Волей (Пловдив), след което е привлечен в Пирин (Разлог). Първият му трансфер в чужбина е в полския Ефектор Киелце през 2014 година. Следващият зезон е в турското първенство. Прави завръщане в полската Плуслига и облича екипа на Скра Белхатов. От 2017 година е в Аржентина, като преминава в местния Боливар. За предстоящия сезон Розалин сменя аржентонското първенство с Бразилия, като ще бъде част от СЕСК (Рио Де Жанейро).

С националния тим на България печели сребърните отличия на европейските олимпийски игри през 2015 година. Същата година стига до четвърто място с „лъвовете“ на Европейското първенство в София.
„Всички очакваме с нетърпение двубоите от световното и сме изпълнени с огромна мотивация“, заяви Розалин Пенчев относно предстоящите мачове от най-престижния форум на роден терен. Той отправи и призив към страхотната българска публика: "Без вас не можем! Очакваме да напълните залата във Варна и да ни давате сили, после да сме заедно и в София! Вярвам, че заедно ще стигнем и до финалите в Италия! Всички сме крайно мотивирани и очакваме с нетърпение световното първенство!"