Изложба Птиците в изкуството и цар Фердинанд I

София Лайф

04-09-2018, 09:39

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Експозицията "Птиците в изкуството и цар Фердинанд I" представя непоказвана колекция от научни илюстрации на птици. Те са изпълнени в акварелна техника и са правени за орнитологичното издание „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа“, излязло в 12 тома през 1905 г.

Колекцията съдържа около 400 илюстрации. Поради военните конфликти през първата половина на XX в., се смята, че е безвъзвратно изгубена. В действителност оцелява и принадлежи на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, наследил Княжеския естественоисторически музей.

В изложбата са представени 65 автентични акварела от колекцията с авторски бележки от Джон Джерард Кьолеманс (1842–1912 г.), Бруно Гайслер (1857–1945 г.), Отто Клайншмидт (1870–1954 г.) и др. Допълнително са показани 4 от общо 12 тома на изданието.

Друга гледна точка и интерпретация на темата за птиците се поставя чрез изложените декоративно-приложни проекти и рисунки на български автори.
Включени са произведения на Иван Милев, Харалампи Тачев и др.

Приносът на цар Фердинанд I за развитието в България на посочените в изложбата области е огромен. Инициативността му води до създаването на редица национални научни институции. Заслугите му са разкрити посредством текстова информация и архивни фотографии. Включен е непоказван до момента официален портрет на българския монарх от художника Никола Михайлов.

Официалното откриване на изложбата "Птиците в изкуството и цар Фердинанд I" е в Регионалния исторически музей – София от 18:00 ч. Тя може да бъде видяна до 31 октомври 2018 г.