Академията с двама шампиони и едно второ място от турнирите в Банско

Това е първи трофей за „Берое“ 2005 под ръководството на новия им треньор Дончо Атанасов

Изключително силно представяне записаха отборите от Академията, които тази седмица участваха на двата турнира в „Банско-Евима Къп“ и „Пирин Къп“.
Надпреварата „Пирин Къп“ се проведе от 29 септември до 2 септември. В турнира школата бе представена от тимовете на „Берое“ 2005 и „Берое“ 2006.
„Берое“ 2005 попадна в група с „Локомотив“ (София), „Спартак“ (Пловдив), „Векта“ (Пловдив) и „Метал“ (Перник). Децата на Дончо Атанасов записаха четири поредни победи и заеха първото място, с което спечелиха и трофея. Съдбата на красивата купа обаче бе решена в последния ден, когато тимът се изправи срещу „Метал“ (Перник). Старозагорци спечелиха с 2:0 след попадения на Васил Василев и Томислав Донев. Васко се разписа с удар от границата на наказателното поле, докато Томислав Донев отбеляза след като пресира, отне топката на съперник и завърши ефективно самостоятелната си акция. С добри намеси се отчете и вратарят Мартин Аргиров. На два пъти той се намеси и предотврати попадение във вратата си. Играчите на „Берое“ създадоха още няколко положения, но не успяха да отбележат.
Това е първи трофей за „Берое“ 2005 под ръководството на новия им треньор Дончо Атанасов. В последните си 5 двубоя от подготвителния период „Берое“ 2005 не е допуснал поражение!
Вторият комплект златни медали и купа от Пирин Къп отидоха на сметката на „Берое“ 2006. Децата на наставника Иван Желев започнаха с поражение 0:1 от „Пирин“ в групата, но след две победи с 9:0 срещу сръбския „Радник“ и с 5:0 срещу „Борислав“ (Първомай) си осигуриха участие в полуфиналите. Там „зелено-белите“ се наложиха с 3:1 срещу „Черноморец“ (Бургас). На финала „Берое“ се изправи отново срещу „Пирин“ и този път спечели с 1:0.
Единственото попадение отбеляза в 17-та минута на срещата Валентин Желязков. Той се разписа след отлична контраатака и пас на Димитър Диклиев. „Труден и полезен мач срещу неприятен противник. Като най-добър отбор на турнира заслужено сме първи. Предстои ни седмица почивка, а след това до края на годината ще се концентрираме върху индивидуалната подготовка на децата“, заяви след срещата наставникът на шампионите Иван Желев.
Това е първо отличие за „Берое“ 2006 през този сезон. С него тимът продължава силната си серия в предсезонните проверки като до този момент малките таланти имат едно единствено поражение! Трофеят е общо 6 за отбора през 2018 г.
На турнира „Евима Къп“, който се проведе също в Банско, но в началото на седмицата „Берое“ 2008 се нареди на второ място. На финала възпитаниците на Павел Димов отстъпиха с 0:1 на „Васлуй“. Това е първият финал, който тимът играе под ръководството на новия си треньор Павел Димов. Младият наставник се присъедини към Академията това лято. „Берое“ 2008 си тръгва от зимния център и с две индивидуални награди – на Калоян Русинов за най-добър защитник и на Борис Тодев за голмайстор.
Останалите пет отбора, които представяха Академията в надпреварата се наредиха в топ 6, а организаторите изпратиха благодарствено писмо за включването на школата.
Контроли през седмицата изиграха още три от отборите от школата. „Берое“ 2007 се наложи с 4:0 над „Верея“ в първия си мач на Футбол 11, „Берое“ U16 отстъпи на „Лудогорец“ с 0:2, а „Берое“ U15 спечели с 6:0 срещу „Арда“.