Експерт: Верига от пропуски са довели до трагедията край Своге

Животът

04-09-2018, 12:09

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

От Института за пътна безопасност обясниха, че от организацията са открили 120 несъответствия

Започна ремонтът на участъка край Своге, където тежка катастрофа отне живота на 17 души. Досега се изчакваше да приключи разследването на инцидента. Започна фрезоването на пътното платно, а след това предстои и преасфалтирането.

Диана Русинова от Института за пътна безопасност каза в студиото на България он еър, че от организацията са събрали инженерни данни и измервания. Според нея пътната трагедия край Своге е причинена от верига от пропуски и проблеми в конкретния пътен участък. "По-сериозният проблем е, че този пътен участък е осеян с такива пропуски, несъвършенства и проблеми", добави тя.

По думите ѝ най-вероятно е имало възможност трагедията да бъде предотвратена, ако са били взети спешни мерки, защото от Института за пътна безопасност са пратили анализ за състоянието на пътя, в който се включва фаталният участък, до институции.

"Ние сме направили едно проучване от Нови Искър до Своге, по целия път сме направили визуален оглед, при който сме открили до момента над 120 несъответствия. Те са комплексни: Пътни знаци, маркировка, напукан асфалт", обясни Русинова.

Тя разказа също, че дори според местни хора, участъкът край Своге, където стана фаталният инцидент, е изглеждал по-добре и е бил по-безопасен преди ремонта за повече от 40 милиона лева.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2018-09-04/ekspert-veriga-ot-propuski-sa-doveli-do-tragediyata-kray-svoge