БСП излизали от парламента, оставят 20 души – не е ясно с каква цел

Вместо диалог в началото на новия сезон, социалистите предложиха оставка на правителството и разпускане на парламента

Ден след като дори държавният глава Румен Радев призна, че избори в този момент нямат смисъл, БСП отново настояха за оставка на правителството и разпускане на парламента. Председателката на БСП Корнелия Нинова откри есенния политически сезон със слово като за начало на предизборна кампания и призиви са смяна на системата.

Социалистите напускат парламента и отивали при хората, съобщи червената лидерка. С някаква цел обаче оставят в Народното събрание 20 свои депутати, без да се уточнява кои или защо.

„Тази зала, това мнозинство не могат да решат проблемите. Този парламент, тази зала с това мнозинство, е изчерпало своята функция. Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония. Искаме разпускане на парламента, предсрочни избори. Скъпи, българи, не казваме, че сме най-умните и най-добре измислилите бъдещия модел на България. Тръгваме към вас, не искаме гласовете ви за БСП. Имаме нужда от националната ви енергия, от българщината, от грижата ви за семейство, за род и отечество. Идваме при вас, защото искаме, молим всеки разумен българин да даде своя принос“, изрецитира Нинова от парламентарната трибуна.

Реално левицата не е фатална за осигуряването на кворума, нито пък 20 души могат да прокарват политиките на партията и да влияят на решенията на мнозинството.

Силно вероятно е обаче самите депутати-социалисти да са възроптали срещу перманентно отсъствие от работа.

Както се знае – заплатите на народните представители си текат и без да сядат на депутатските банки. За неизвинените отсъствия обаче има сериозни финансови санкции.

От думите на Нинова не стана ясно дали ще се присъства на заседанията на комисии - друг основен компонент, който добавя средства към заплатите в парламента.