Уикилийкс: Груевски приел името Северна Македония още през 2008 г.

Свят

04-09-2018, 15:15

Снимка:

България утре

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

10 г. по-късно е най-големият критик на договора с Гърция

Още преди 10 години властите в Скопие са били готови да приемат името Република Северна Македония. Това става ясно от секретен документ на американското посолство в Македония, публикуван от Уикилийкс. Най-интересният факт е, че тогава на власт в Скопие е Никола Груевски – човекът, който сега е най-големият противник на новото име.

Тогава Груевски е преговарял с Гърция да преименува родината си на Северна Македония, ако Атина обаче признае македонската нация и език. Секретният документ  представя доклад от тогавашния американски посланик Джилиан Милованович, изготвен след разговори с Груевски и тогавашния президент Бранко Цървенковски. Самият Груевски дори обещавал референдум по темата.

Такъв референдум сега ще се състои на 30 септември. Любопитното е, че точно бившият премиер Груевски води капания против смяната на името и обвинява управляващите, че са предали народа си. Неговата партия ВМРО-ДПМНЕ, която в момента е опозиция, бойкотира всяко решение, свързано с новото име.

А всъщност договорът, който сключи Зоран Заев с гръцкия си колега Алексис Ципарас включва точно това, което е искал Груевслки – новото име да е Северна Македония, а езикът и националността да македонски.