Премиера на филма "105 минути София" в кино Люмиер

София Лайф

04-09-2018, 17:01

Снимка:

НДК

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Филмът представя всички исторически етапи, през които София е преминала, за да добие съвременния си вид

Пълнометражният документален филм „105 минути София“ ще има своята официална премиера в кино "Люмиер Лидл" на 18 септември от 19:00 часа.

Филмът представя всички исторически етапи, през които София е преминала, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни. Филмът разказва за открития в археологията, достижения в архитектурата и градоустройстовото, постижния в науката и изкуствата. Най-ярките общественополитически събития и факти, ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години. Пълнометражният документален филм събира и преплита епизодите от вече съществуващата документална поредица „5 минути София“, която е плод на 6-годишния труд на екипа на „Камен Во Студио“ и създадените през последната година нови филмови истории.

НДК е партньор на проекта.

Филмът „105 минути София“ е насочен към събитията, личностите, легендите и артефактите от историята и културата на древна София. Филмовите малки серии срещат съвремието с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа.

Пълнометражният документален филм „105 минути София“ се реализира благодарение на помощта на Програма „Култура“ на Столична община, Минерални води „Банкя“ ЕООД, Общинско предприятие „Туризъм“снимачна техника „Фотопавилион“, партньорството с институциите на града, спомоществуватели и работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци.

Режисьори на филма са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Оператори са Георги Георгиев, Боби Христов, Мартин Митков, Милен Младенов, Николай Илиев, Радослав Георгиев – Багера и Юлиан Рачев. Сценарият на „105 минути София“ е дело на Георги Милков и сценарния екип Камен Воденичаров, Светла Стайкова, Станислав Пенев, Таня Димова и Таня Илчева. Музиката към филма е композирана и селектирана от Любо Киров, Константин Савин и Escadia/Seaburnrecords. Монтажът, звукът и визуалните ефекти са създадени в студиото на „ЗуумАрт“ от Екатерина Иванова, Красимир Геновски и Петко Манчев. 3D анимациятавъвфилма саделона„МираМар филм“, Здравко Миленов и Пламен Иванов.

София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.