Борисов: Трябва да убедим света, че няма по-хубаво нещо от мира

Свят

04-09-2018, 20:07

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

България е пример за етническа толерантност

Трябва да убедим света, че няма по-хубаво нещо от мира. Това каза премиерът Бойко Борисов на 18-ата годишна конференция на Международния институт по контратероризъм.

„Днес светът е динамичен и променящ се извън нашите очаквания. Изправени сме пред нови и непознати предизвикателства, което изисква нови политики и приоритети в международните отношения. Смятам, че е налице нуждата от разискването на тази тема на високо ниво“, заяви българският премиер, който е на двудневно посещение в Израел.  Той посочи доброто ни сътрудничество с Израел и САЩ за опазване на границите.

Борисов припомни и атентатът в Бургас през лятото на 2012 година, при който загинаха граждани на Израел.

„Той показа, че терористичната заплаха не признава държавност и граници. Това доведе до извеждане на преден план на необходимостта от укрепване на капацитета и координацията между институциите и от засилване на взаимодействието с всички международни партньори. И мисля, че успяхме да се докажем като едни от най-добрите служби в охраната по границите и контратероризма в последните години“, заяви премиерът.

„България показва модел за етническа толерантност. За това как може християните и мюсюлманите, а и другите религии, да живеят добре“, каза още Борисов.

„България е единствената държава, спасила евреите си, а поради куп конюнктурни отношения за това се е чуло малко. Това е подвиг на българския народ, около 50 хил. български евреи не са дадени на нацистите“, заяви министър-председателят.

Темата за борбата с тероризма бе основна и на срещата на Борисов с президента на Интердисциплинарния институт в Херцелия проф. Уриел Райхман, основателя и изпълнителен директор на МИК проф. Боаз Ганор и с бившия директор на МОСАД Шабтай Шавит.