"Мечката" в Литературния клуб на Столичната библитека

София Лайф

05-09-2018, 10:16

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

К. Терзийски определя сам тази си книга като „най-моята”, „най-добре обмислената”

От 19:00 ч. писателят Калин Терзийски ще представи новата си книга с разкази "Мечката" в Литературния клуб на Столичната библиотека.

К. Терзийски определя сам тази си книга като „най-моята”, „най-добре обмислената”. И също така „с разкази, писани все едно от поне десетина различни писатели”. Има гротеска, ирония, философия, натурализъм, хиперреализъм, абсурдизъм. И просто смях. Змислен смях. Смях от замисляне. Замисляне до смях.

Ето и един откъс:

"Че какво пък чак толкова? – навеждаше се той напред и оформяше устните си за целувка, но едва-едва, внимателно и стараейки се да не прави грозна гримаса (защото ако чуждата грозота го измъчваше много, то собствената можеше да го доведе направо до отчаяние).

Какво толкова? Ще я целуна ей така – мимоходом! Съвсем леко!

Защо е тая моя...направо зловеща погнуса от некрасивите действия? От некрасивите неща? Та това ме смазва! – навеждаше се той към Мечката и продължаваше да се терзае.

Това ми пречи да бъда свободен! Движа се като слон в стъкларски магазин в тоя пълен с възможности за грозно-правене свят! Всяко мое действие е ограничено от страха да не взема да видя...или - не дай си Боже! - самият аз да извърша нещо грозно...или да изглеждам грозен, или да...

А сега една мечка...

...Сега не мога да целуна една мечка..."