С военен ритуал ще бъде отбелязана 102-ата годишнина от Добричката епопея

На 7 септември

С военен ритуал на 7 септември в Добрич ще бъде отбелязана 102-ата годишнина от Добричката епопея, съобщават от общината. Представителна част на Военноморските сили на Република България ще отдаде почести пред паметника на генерал-лейтенант Иван Колев и на загиналите за освобождението на Добруджа по време на Първата световна война.
Тридневните боеве за добруджанския град - на 5-7 септември 1916 година, остават в историята като Добричката епопея. Генерал-лейтенант Иван Колев предвожда българската конница, която участва в настъплението на Трета армия в Добруджа. Пълководецът дава решаващ принос за победата в Добричката епопея, припомнят историци. На историческото събитие и на генерала-герой Иван Вазов посвещава стихотворението си "Добруджанската конница".
На паметните плочи в мемориалния комплекс в Добрич са изписани имената на повече от хиляда войници и офицери от Трета българска армия, загинали в битката за Добрич. Фигурата на генерала, изминал хиляди километри по бойните пътища на Добруджа със своя кон Пирин, е излята от 3.5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната. Паметникът бе открит за 100-годишнината от епопеята.