Спецпрокуратурата влезе във „Винпром Карнобат"

Събрани са доказателства за престъпления като пране на пари

Разследващи влизат в офиси  на фирмите „Винпром Карнобат“, „СИС Индъстрийс“ и „Топаз МЕЛ“. Под ръководството на Специализираната прокуратура са  извършени претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и "пране на пари".

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари в същия период. Според прокуратурата са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление. През юли тази година е била установена и незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.
Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на гр.София, гр. Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен