Започва инициативата "Стара хартия за нова книга"

Животът

05-09-2018, 13:19

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Събитието ще се проведе в столицата на 16 септември

Започва тазгодишното издание на националната инициатива "Стара хартия за нова книга". Първото събитие е на 8 септември. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 килограма стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци. Тези, които предадат допълнителни 5 килограма хартия пък ще бъдат наградени с втора книжка на екотематика.

Сиана Колибарова, координатор на инициативата, разказа, че след Бургас, "Стара хартия за нова книга" продължава в Хасково, София, Русе, Плевен и Пловдив. "Основната цел на кампания е да покажем на децата още от ранна детска възраст, че именно те имат силата да променят града си, да помогнат на природата и в крайна сметка да ги стимулираме да четат повече", обясни тя в студиото на България он еър.

Деляна Маринова – Джуджи добави, че възрастните и родителите трябва да дават личен пример на своите деца. "Хубаво е това да се прави във всяко едно семейство. Действително книгите и четенето - това е нещо, което отваря погледа ти към света", допълни тя.

Тодор Бургуджиев, изп. директор на "Екопак България" АД, които са партньори на инициативата "Стара хартия за нова книга" каза, че целта им е да възпитат любов у децата към книгата и четенето, а също и към природата. "Фокусът е върху тях, да разберат, че те могат да спасят планетата", сподели още Бургуджиев.

Той разказа също, че всяка година в инициативата се включват все повече хора, а Русе е градът, в който децата и хората са най-активни.

Събитието ще е в София на 16 септември.