Има два потвърдени случая на западнонилска треска в България

Животът

05-09-2018, 14:07

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

През 2015 г. за първи път у нас е доказан случай при дете, който за щастие е с благоприятен изход

За опасното заболяване в ефира на БНТ коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

През 2015 г. за първи път у нас е доказан случай при дете, който за щастие е с благоприятен изход. Преди десетина дни имахме случай на жена, която вече се подобрява, а на 3 септември е доказан западнонилски вирус и в материали от 55-годишен мъж, обясни специалистът.

Той каза още, че западнонилската треска е заболяване, което се среща често в съседните ни страни на Балканите, като има доста случаи, особено в Сърбия и Гърция. "Ако 200 души бъдат ухапани от заразен комар, заболява един, който може да развие възпаление на централния мозък от 100 души с такова възпаление, може 15-20% да загинат, в зависимост от степента на възпаление", обясни проф. Кантарджиев.

"Опасният вирус се разпространява от нашите комари, които хапят вечер и през нощта, а резервоар на вируса са прелетните птици. Носилите категорично не са тигрови комари, това е заблуда, обясни експертът. Вирусът може да бъде пренесен чрез заразена кръв", потвърди проф. Кантарджиев.