Задържаха и сина на кмета на Карнобат, червена нишка в спецакцията

Крими

05-09-2018, 15:15

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Нелегалната фабрика за цигари ощетила държавата с над 70 млн. лева

Синът на кмета на Карнобат Георги Димитров – Иван е сред задържаните при спецакцията, която тече в момента в офиси и фирми на президентът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков. Кметският син е собственик на помещение, в което антимафиотите разбиха в началото на юли фабрика за незаконно производство на цигари.

Днес разследващите свързаха фабриката с името на Миню Стайков, който също е задържан. Помещението, което кметът на Карнобат е прехвърлил на сина си, било отдадено под наем на фирма. „Естествено , както е в тези случаи, фирмата е на чужденец или на социално слаб, които не знае, че има фирма. Това е традиционна схема в такива случаи, с такива незаконни производства“, обясни днес зам.-главният прокурор Иван Гешев. И допълни, че се „работи и с кмета“.

Димитров е родом от Карнобат. Член на БСП от 1983. Бил е Председател на Общински съвет на БСП, Председател на Общински съвет гр. Карнобат, Член на висшия съвет на БСП. На Местните избори през 2007г. е избран за Кмет на община Карнобат от листата на БСП, сочи справка на сайта на левицата.

Името на алкохолния бос Миню Стайков също се свързва с левицата. Още по времето на кмета на Карнобат Атанас Атанасов, градоначалникът открито говори в интервю за спонсорство от бизнесмена. Пред „Стандарт“ той твърди, че е в много добри отношения със Стайков. „Заставам зад него, тъй като той помага както със създаване на работни места, така и финансово на общината. Той спонсорира финансово всеки голям празник - 24 май, 3 март, празника на града. Освен това в началото на всяка година ни превежда по сметка по 20 000 лв., а в края на годината аз му давам пълен отчет лично на него за какво са изхарчени парите“, обяснява тогавашният кмет пред изданието.

Бившият кмет на Община Карнобат, който изкара два мандата (1999-2007) с подкрепата на БСП и си замина, понеже беше си повярвал, че може да управлява и като независим, е св изолация.

През 2003 г. Миню Стайков получава юбилеен медал „100 години Илинденско-Преображенско въстание“ като радетел за тракийската кауза и спонсор. Наградата му е връчена лично от президента (2002 – 2012 г.) Георги Първанов. Година по-късно държавният глава посещава лично винпрома в Карнобат за откриване на нови технологични линии и получава като официален подарък ловна пушка с колекционерска стойност.

Арестуваният бизнесмен дори е бил кандидат избираемо място в листата на социалистите. Това се случило, след като завършил висшето си образование. Стайков обаче решил да се оттегли в последния момент.

Името на бизнесмена е свързано и с друг, сочен за дарител на левицата- Бенчо Бенчев. Самият Бенчев е заявявал, че е много близък приятел на Стайков.

Около Бенчев се развихриха скандали, след като се появиха твърдения, че бил от големите спонсори на БСП. От партията изключиха съветника от общинската си група и отрекоха да е дарявал, само бил внасял нормалната вноска за членство. Бенчев обаче беше категоричен, че е спонсорирал левицата.

Днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че щетите, нанесени на държавния бюджет за последните 2 години е над 70 млн. лева. В Карнобат се претърсват 12 обекта, а общо с тези от София са над 70.