Двама руснаци са обвинени за отравянето на Скрипал

Свят

05-09-2018, 15:22

Снимка:

Freeimages/H Berends

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Издадена е европейска заповед за задържането им

Двама руснаци са обвинени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през март месец в Англия. Британската прокуратура е повдигнала обвинения на Александър Петров и Руслан Боширов. Те са обвинени в опит за убийството на семейство Скрипал и полицай Ник Бейли, за заговор с цел убийство, за намерения да нанесат тежки телесни повреди и за съхраняването на „Новичок“.

Издадена е европейска заповед за задържането им, но не е поискана тяхната екстрадиция от Москва, тъй като Русия няма сключен договор за това с Лондон. А и от външното министерство на Русия вече обявиха, че имената и снимките на двамата мъже, разпространени в медиите, „не им говорят нищо“.

Прокуратурата във Великобритания обаче смята, че има достатъчно доказателства за тяхното участие в отравянето на семейство Скрипал. Включително и видеозапис. Двамата мъже пристигат в Лондон на 2 март и два пъти пътуват до Солсбъри за по ден. Видени са и в близост до дома на Скрипал. На 4 март  отпътуват обратно за Русия. Мъжете са използвали фалшива самоличност, за да влязат в Лондон.