23 години отпразнува галерия "Възраждане"

Откри изложба - живопис на Емил Марков

Вчера галерия "Възраждане" отпразнува своя 23 рожден ден и откри  изложба живопис на Емил Марков. Изложбата ще продължи до 17.09.2018 г. На празника връчиха и традиционните награди „ Арт Медия “ за художествена журналистика.
Емил Марков представя една изложба от пейзажи, между които са  втъкани няколко актови рисунки. Художникът, известен като перфектен рисувач, е подходил по много иновативен маниер към пейзажа. Затворил го е в абстрактна рамка и контрастът между абстракция и детайлиране звучи учудващо свежо и приятно претенциозно. Изпипаните детайлно дървета ни отпращат към една далечна епоха от китайското изобразително изкуство, а абстрактният момент в картините ни потупва по челото, за да ни върне в наши дни.
За 23 години галерия Възраждане е организирала 505 изложби. Реализирала е над 35 луксозни албуми и каталози. Своята дебютна изложба в галерията са направили 40 художници. За първи път в Пловдив са показани 117 творци.
Галерията има три награди за дейността си:
През 2006 г., в Нощта на отворените галерии и музеи, галерията получи първата награда – сребърната скулптурата „Полет над Пловдив“ на скулптора Ален Роа, учредена от КЦМ Пловдив, за галерия номер едно.
През 2010 г. галерия Възраждане бе удостоена със златна значка „Златна книга“ и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвета на европейската научна и културна общност – официално представителство в София.
През 2017 г., по случай своя 22-ри рожден ден, галерията бе удостоена с почетен плакет от областния управител на Пловдив Здравко Димитров.
От 2005 г. галерията връчва приза „Сребърно Възраждане“ за постижения в изобразителното изкуство и лична съпричастност към галерията – сребърна пластика, изработена от академик Георги Чапкънов – Чап.
От 2001 г. връчва и награда „Арт медия“ за журналистика в сферата на културата.