Студентска формация "Жарава“ с концерт за Празника на Пловдив

Групата се представи отлично на Международния джаз фестивал в Санкт Петербург

Днес на пл. „Стефан Стамболов“ от 19:30 ч. в програмата на Празника на града, която Община Пловдив организира всяка година, ще се състои концерт на Студентска музикална формация „Жарава“ – специален подарък за пловдивчани и гости на Пловдив.
След огромния успех на групата, с ръководител Владимир Величков, на Международния джаз фестивал в Санкт Петербург, младите таланти ще зарадват своята любима публика с най-новите си парчета, съчетаващи отново модерна звучене с етно елементи.
От 27 юли до 29 юли 2018 г. в Санкт Петербург се проведе Четвъртият международен фестивал „Петроджаз“. За три дни в програмата участваха над 200 музиканти и 300 танцьори. Публиката надхвърли 50 000 души. По традиция входът на фестивала е свободен, а концертите продължават 7-8 часа непрекъснато. За пръв път сцената беше с дансинг, на който най-добрите танцьори от Санкт Петербург импровизираха и дадоха майсторски класове.
Четири държави за първи път взеха участие в „Петроджаз“ – България, Сърбия, Аржентина и Норвегия. Българската програма е изумила всички и според общественото мнение се е превърнала в най-добрата национална програма. Основният джаз експерт на Русия Владимир Фейерг отбеляза забележителната работа в екип, както и идентичността на ансамбъла „Жарава“.
„Те участваха с голям състав от 9 души и постигнаха рекорд сред чуждестранните отбори. Много важен момент на „Петроджаз“ бе представянето на един нов уникален музикален инструмент, непознат в джаза за мнозинството от хората. Тази година, благодарение на ръководителя на студентската формация „Жарава“ Владимир Величков, такъв символ на „Петроджаз“ стана музикалния инструмент КАВАЛ – непозната досега на руската общественост. Владимир Величков е изключителен музикант и композитор. Хората бурно аплодираха ансамбъл „Жарава“ и танцуваха в стила на българския фолк фънк! „Жарава“ е отговорът на въпроса дали джазът варира в различните страни. Да, във всяка страна джазът се възприема по свой начин и придобива национален цвят. На Балканите, с техния южнославянски вкус, заимствани от Близкия Изток възпламеняващите ритми на различните фолклорни барабани, дадоха онова слънчево-радостно чувство, което е толкова необходимо за всички жители на града ни. Все още си спомняме отново, че има такова нещо – „славянско братство“. Ето защо, специална гордост за нас бе, че през тази година сръбският, българският и руският език са обединени на една сцена, в един фестивал, в пан-европейски музикален фестивал, наречен „Petrodzhaz““, написа в рецензията си Владимир Фейерг.